Juliana Sommer
oktober 28, 2023
Kategori: Hund
Smertestillende til hund

Læs om Smertestillende til hund.
Korrekt smertelindring er vigtig for at hunden kan fungere normalt og trives i sin hverdag. Man vil typisk hurtigt se en bedring i sin hunds adfærd og fysiske aktivitet, hvis den ellers har levet med smerter, som nu smertedækkes effektivt. Desuden er smerte stressende for dyret og kan medføre nedsat appetit, dårlig søvn, dårlig sårheling, med mere.

Symptomer på smerte hos hund:

  • Nedsat appetit
  • Nedsat aktivitetsniveau eller rastløshed
  • Ændringer i bevægelsesmønster (for eksempel at hunden går mere stift, ikke strækker benene, osv.)
  • Krum ryg eller halen mellem benene
  • Ændret adfærd (for eksempel aggressivitet eller asocial adfærd)
  • Ekstrem slikken eller biden i samme område
  • Vil ikke gå på trapper, hoppe op i bilen, mm.
smertestillende til hund. En hund med brækket klo har smerter.
Der kan være mange årsager til at din hund har smerter. Hvis din hund konstant slikker eller bider sig det samme sted, kan det være tegn på smerte i området. Kig godt efter om din hun har pådraget sig skader, eksempelvis som her en brækket klo. Kontakt altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl eller har brug for vejledning.

Typer af smertestillende til hund:

  • Antiinflammatorisk smertestillende 
    Disse lægemidler, også kaldet NSAID, er blandt de mest anvendte smertestillende midler til hund. De virker ved blandt andet at mindske hævelse og dæmpe inflammation i vævet. Det gives enten som en injektion, på flydende form eller som tabletter. Nogle hunde kan dog være følsomme i deres mave-tarmkanal, hvorfor man ofte vil vælge en anden form for smertestillende, da nogle af de hyppigste bivirkninger ved NSAID er diarré, opkast og mavesår. Dog har disse lægemidler generelt en god sikkerhedsmargen, hvilket vil sige, at der skal meget til før, at dyret reelt forgiftes af disse stoffer.
  • Opioider
    Disse lægemidler er meget potente og er derfor ofte første valg ved kirurgi og andre store, smertefulde indgreb. Ofte kan disse lægemidler også gives forud for et større indgreb, da det er med til at reducere smerten post-operativt. Hunde bliver dog ofte lidt trætte og døsige og kan eventuelt blive lidt urolige og konfuse af lægemidlet.
  • Andet
    Ved f.eks. kirurgiske angreb anvendes der typisk en kombination af smertestillende lægemidler, da det giver den bedst dækkende effekt og man samtidig kan mindske dosis af de individuelle præparater, hvilket desuden reducerer risikoen for bivirkninger.

Smertestillende til hunde – Panodil:

Hunde må kun få det smertestillende lægemiddel, som ordineres af dyrlægen, og det skal være i den rigtige dosis. Hvis man giver smertestillende til sin hund på eget initiativ, risikerer man at maskere alvorlig sygdom, forgifte hunden eller fremkalde alvorlige bivirkninger.

Dyrlægen kan i nogle tilfælde vælge at ordinere Panodil, som smertestillende til hund, men da der er relativ lille forskel på den dosis, som vil virke sikkert og effektivt, og den dosis, som kan forgifte hunden, må man som ejer aldrig give panodil på eget initiativ.

Smertestillende til hund i håndkøb. Giv aldrig selv din hun smertestillende. Du risikere i stedet at forgifte den.
Giv aldrig din hund Panodil på eget initiativ. Du risikere nemlig at forgifte hunden. Kontakt altid din dyrlæge når din hund skal have smertestillende medicin

Smertestillende til hund i håndkøb:

Der findes flere præparater, som menes at lindre smerte og berolige dyret, der kan fås som håndkøb på apoteket.

Du skal dog altid rådføre dig med din dyrlæge og få dit dyr undersøgt, hvis du mistænker, at den har smerter. På den måde kan dyrlægen finde det rigtige produkt og dosis til dit dyr samt udskrive en recept på smertestillende.

Smertestillende til hunde med gigt:

Gigt rammer de fleste ældre hunde, hvor mellemstore og store racer er mest udsat. Mange hunde kan klare sig uden medicinsk behandling, men i visse tilfælde vil medicin være en essentiel del af at mindske betændelsestilstanden i leddet og reducere smerte. Din dyrlæge vil vurdere hvilket af de tilgængelige præparater, som er bedst til din hund, hvormed behandling kan påbegyndes og hundens livskvalitet forbedres.

Læs mere om kroniske smerter hos hund og kat her