Juliana Sommer
april 30, 2023
Kategori: Hund
Løse hunde på stranden

Løse hunde på stranden – Disse ting skal du have styr på.

Vi kender alle glæden i vores hunds ansigt, når snoren endelig bliver taget af. Der er ikke mange dejligere ture end dem man har med sin hund løs i en park, skov eller på stranden. De er tydeligt glade i deres rette element, og når turen kan foregå fuldstændig på deres præmisser. Det er skønt, men det efterlader også ejeren med et stort ansvar.

Risikoen for, at ens hund kommer til skade eller påfører andre hunde traume, er ofte større når hunden er løs og dermed uden for vores absolutte kontrol. Det er derfor ekstremt vigtigt at kende sin hund og dens signaler godt, især når man lader den løbe fri offentlige steder. Rigtig mange ulykker sker nemlig når man mindst venter det, f.eks. på en rolig søndagstur på stranden og kan hurtigt udvikle sig til noget alvorligt.


Løse hunde på stranden. Hunden har stor glæde af at rende løs, men der er ting du skal have styr på før du slipper den fri.
Vi kender alle glæden i vores hunds ansigt, når snoren endelig bliver taget af

Aggressivitet og udadreagerende adfærd er typisk hundens sidste udvej, hvis den befinder sig i en utryg situation, som den ikke kan komme ud af. Så selvom man kender sin hund godt, og den ellers har et skønt gemyt, kan man aldrig med sikkerhed vide, om den vil reagere i en presset eller uventet situation. Derfor er lydighedstræning og socialisering fra en tidlig alder alt afgørende. Hvis du vil give din hund muligheden for at løbe fri offentlige steder, skal du vide, at du kan kalde den til dig samt kende dens adfærd over for andre hunde og i diverse situationer. På den måde er vi alle med til at reducere antallet af skader og ubehagelige situationer, involverende løse hunde, både for os selv og andre. Søndagsturen er altså bare rare, når man kan følge sin logrende ven hele vejen hjem.

Vi ved, at det kan være uoverskueligt at starte træning af en ny hvalp eller holde fast i træningen af en voksen hund. Så hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os på Hellerup Dyreklinik, vi vil meget gerne have en samtale med dig om adfærd og træning samt henvende dig til en specialist eller en klub for hundetræning, hvis det er ønsket.

Regler for løse hunde på stranden

I vinterhalvåret mellem oktober og marts må vi slippe vores hunde løs på de fleste danske strande. At være helt fri for snoren og kunne løbe frit rundt, er en stor glæde for hunden. Det er dog vigtigt, at hunden er trænet til at komme, når ejeren kalder på den.

Før du slipper din hund løs er det vigtigt, at du har fuld kontrol over hunden, da en løs og ukontrolleret hund stresser de vilde dyr langs kysten og kan også skræmme andre strandgæster.

I perioden fra april til september skal hunde holdes i snor på stranden. I modsætning til perioden fra oktober til marts, hvor det er tilladt at lade hunde løbe frit på stranden, så længe de ikke udgør en risiko for at forvolde skade på andre. Det skal dog bemærkes, at på visse strande er det fuldstændigt forbudt at medbringe hunde – det er derfor vigtigt altid at tjekke den lokale skiltning.

Du kan læse meget mere om reglerne her

Check reglerne for din strand

Ifølge retningslinjerne fra Naturstyrelsen skal hunde generelt holdes i snor, da hensynet til andre arter mange steder i Danmark er vigtigt. Hunde kan potentielt forstyrre det vilde dyreliv eller i værste tilfælde jage det væk fra dets naturlige område. Der er derfor stadig kystområder, især efter 1. oktober, hvor fri løb for hunde ikke er tilladt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på den lokale skiltning vedrørende løse hunde på stranden.