Hellerup dyreklinik

Vacci­na­tion
af kat

Skal katte vaccineres?

Hellerup dyreklinik

Vaccination af kat

Skal katte vaccineres?

Dyrlæge Østerbro

hellerup dyreklinik

Vaccination af kat

Ligesom en hver katteejer, ønsker vi på Hellerup Dyreklinik, at din kat får et langt, godt og sundt liv. Vacciner forebygger en lang række smitsomme sygdomme, som ellers kan blive fatale for katten. På Hellerup Dyreklinik i København anbefaler vi, at alle katte som minimum bliver vaccineret mod Kattesyge (felin panleukopeni) og Katteinfluenza (Herpes- og/eller Calicivirus).

I nogle tilfælde kan tillægsvacciner som Katteleukæmi (FeLV), Chlamydia (Ch) og eventuelt Rabies, også anbefales.

Din kats individuelle vaccinationsplan vil dog være baseret på kattens livsstil, miljø, om det er en ude- eller indekat, mm. og udarbejdes i samarbejde med din dyrlæge.

Vaccination af kat

antistoffer

Hvorfor er det nødvendigt at vaccinere sin kat?

Når katte vaccineres, vil deres krop stimuleres til at danne antistoffer mod pågældende sygdom, og katten vil derfor blive bedre beskyttet. Vacciner er også med til at holde det totale smittetryk i Danmarks kattepopulation nede og på den måde kan adskillige infektionssygdomsudbrud forhindres.

Udekatte er generelt mere udsatte for smitte end indekatte, men derfor bør indekatte stadig vaccineres. Både ejer, gæster og eventuelt andre dyr i husstanden, kan bringe bakterier og vira med hjem og dermed kan indekatten stadig smittes.

Vaccination af kat

Hvad skal din kat
vaccineres mod?

Generelt vaccineres katte mod almindeligt forekommende og smitsomme sygdomme, som når først manifesteret i dyret, er meget svære at behandle og kan ende fatalt for katten.

Kattesyge

Kattesyge, også kaldet felin panleukopeni (FPV), forårsages af en virus (parvovirus), som inficerer kattens mave-tarmkanal. Kattesyge giver anledning til en alvorlig infektion, især hos unge individer, og kan ende fatalt. Katte smittes hyppigst via fæces fra andre syge katte eller via inficerede omgivelser, da virus kan overleve i miljøet i længere tid og transporteres med eksempelvis sko og tøj.

De typiske symptomer er høj feber, kraftig nedstemthed, voldsomme opkastninger, blodig diarré og bugsmerter.

Katteinfluenza

Katteinfluenza skyldes hyppigst felin herpesvirus (FHV-1) og/eller felin calicivirus (FCV) og resulterer i en infektion i de øvre luftveje. Katteinfluenza kan ramme katte i alle aldre, men giver typisk anledning til et mere alvorligt forløb hos killingerne end voksne katte, og kan ende fatalt hvis ikke det behandles. Virus smitter ved direkte kontakt eller gennem partikler i luften som følge af nysen, spyt og snot, samt ting i kattens omgivelser.

De typiske symptomer er nysen, løbende næse, manglende appetit, hosten, sløvhed og eventuelt feber, vejrtrækningsbesvær, flåd fra øjnene, sår i mund og øjne.

Katteleukæmi (FeLV)

Felin leukæmi virus infektion (FeLV) er en virussygdom, som kan give anledning til leukemi. Leukemi er en type af kræft i kattens hvide blodlegemer i blodbanen. FeLV smitter kun imellem katte og typisk via urin, spyt, blod-til-blod (fx ved slåskampe) og parring og ses derfor oftest når flere katte går tæt sammen. Yderligere kan killinger også smittes via modermælken, hvis deres mor er inficeret.

Symptomerne ses typisk først sent i sygdomsforløbet og kan komme til udtryk som vægttab, svaghed, feber, dehydrering, diarré, røde øjne, forstørrede lymfeknuder, betændelse i tandkødet, fosterdød, infektioner i huden, samt blodmangel og derfor også et nedsat immunforsvar. Nogle inficerede katte vil aldrig opleve sygdomsudbrud eller symptomer.

Clamydia (Ch)

Chlamydia forårsages af bakterien Chlamydophila felis og er hos kat ikke ens kønssygdom, men giver derimod anledning til en almindelig øjeninfektion og eventuelt infektion i de øvre luftveje. Smitten sker som regel via direkte kontakt med en inficeret kat, men eventuelt også via luften over korte afstande eller via genstande som eksempelvis madskåle.

De typiske symptomer er øjenbetændelse med vådt eller betændt flåd, samt eventuelt nysen og næseflåd. Dog kan katte også selv være inficerede og smitte andre katte, uden selv at udvise symptomer på sygdommen.

Rabies

Rabies er en virusinfektion, som inficerer og angriber nervesystemet og hjernevævet. Det er en meget alvorlig sygdom, som ikke kan behandles og vil ende fatalt hvis først katten bliver smittet. Dog kan rabies effektivt forebygges ved hjælp af en vaccine. Rabies smitter via spyt fra inficerede dyr og kan smitte, hvis katten eksempelvis bliver bidt af en syg ræv eller flagermus. En kat vil typisk begynde at udvise sygdomstegn under tre måneder efter den er blevet smittet.

De typiske symptomer er ændret adfærd (katten bliver mere sky eller aggressiv), øget savlen, besvær med at synke og tiltagende lammelser.

Vaccination af kat
Vaccination af kat

Hvor ofte skal katte vaccineres?

Vaccination af killinger

Killinger fødes med antistoffer i blodet, som de har fået via moderen, hvis hun er blevet vaccineret korrekt. De modtager yderligere antistoffer efter fødslen via modermælken når de dier. Antistofferne fra moderen vil dog langsomt forsvinde fra killingernes blodbane, og vil som regel være helt forsvundet når de er omkring 8-16 uger gammel. Det er derfor nødvendigt at vaccinere killingerne tidligt og gentagende gange, for at styrke dens eget immunforsvar og beskytte den mod sygdom.

Generelt anbefales det at killingerne vaccineres 2 gange (basisvaccination) med 3-4 ugers mellemrum og efterfølgende får en tredje vaccine, når de er mellem 14-16 uger gammel. Altså vil en killing typisk skulle vaccineres når den er 8, 12 og 16 uger gammel. Første vaccine (8 uger) vil typisk blive givet, mens dyret stadig er hos avler, og derfor vil du først skulle tage dit nye kæledyr til dyrlægen til anden vaccination ved 12 ugers alderen. Hvis killingen vaccineres første gang ved 12 ugers alderen, gives der dog kun 2 vacciner med 3-4 ugers mellemrum.

Booster vaccination af kat

Når katten er 6 måneder eller 1 år gammel, bør den igen vaccineres med en booster vaccination (mod FPV, FHV, FCV, FeLV og Ch), for at booste effekten af de vacciner den fik som killing. Dette gøres typisk i forbindelse med en sundhedsundersøgelse af det unge dyr med fokus på dens vækst og udvikling.

1 – års vaccination af kat

Cirka 1 år efter basisvaccinationen bør katten igen vaccineres med en såkaldt re-vaccination (mod FPV, FHV, FCV, FeLV og Ch), for at booste effekten af de vacciner den fik som killing

Voksne katte

Voksne katte menes efterfølgende at være tilstrækkeligt beskyttede hvis de modtager:

– en booster vaccine mod FPV ca. hvert 3. år,
– en booster vaccine mod FHV og Ch årligt,
– en booster vaccine mod FeLV ca. hvert 2-3 år,
– og en rabiesvaccine hvert 3. år, hvis det skønnes nødvendigt.

Der laves dog typisk et individuelt vaccinationsprogram, i samarbejde med dyrlægen, som tilpasses netop din kat.

Vaccination af kat ferie

Vaccinationer
inden rejser?

Planlægger du at tage din kat med på ferie i udlandet, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i det pågældende lands regler angående vaccination af katte. Dette skyldes at mange EU-lande har strikse regler angående hvilke vacciner en kat skal have, ved indrejse i landet. Langt de fleste lande har blandt andet et krav om, at katten skal have modtaget en Rabiesvaccine, og den skal i de fleste tilfælde foretages mindst 21 dage, før du rejser.

Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os på Hellerup Dyreklinik i København og søge rådgivning.

Dyrlæge København

Bivirkninger ved vaccination af kat?

Det er sjældent at katte får bivirkninger efter en vaccine. Let træthed i det første døgn efter vaccinen, især hos killinger, kan dog forventes og er blot kroppens reaktion på det fremmede stof, men forsvinder som regel igen af sig selv inden for et døgns tid. Man vil eventuelt også kunne se en lille midlertidig hævelse på injektionsstedet, den bør dog forsvinde af sig selv i løbet af 14 dage.

I sjældne tilfælde vil man kunne se større komplikationer, eksempelvis en allergisk reaktion, og i disse tilfælde er det vigtigt at kontakte dyrlægen. Symptomer på en allergisk reaktion kunne være længerevarende træthed, hævelse af ansigtet, Cyanose (= blåfarvning af huden, især tungen. Det forekommer når blodet ikke iltes tilstrækkeligt) og diarré. De gavnlige effekter ved en vaccine opvejer dog klart de eventuelle bivirkninger.

    hellerup dyreklinik

    Vaccination kat priser

    Vaccination
    Pris i Kroner
    Årlig vaccination (hund, kat) Inkl. standardvacciner og en sundhedsundersøgelse
    807,50 kr.
    Rabies vaccine
    807,50 kr.
    Årlig vaccination (2 dyr samtidigt) Inkl. standardvacciner og en sundhedsundersøgelse
    1.307,50 kr.
    Revaccination 4 uger efter første vaccine
    475,00 kr.
    Rabies vaccination + Kæledyrspas
    1.400,00 Kr.
    Vaccination i forbindelse med operation
    450,00 Kr.